Denna nyhet är mer än 3 år gammal

13 september, 2014

Personlig reflektion – varför moderat?

Såhär dagen innan valdagen har jag valt att stå över morgonkampanjen för att hämta lite energi och inspiration av de som betyder mest, min man och mina barn.

Jag fick frågan igår, varför valde du att engagera dig? Varför är du moderat? Det är en bra fråga, och frågar du andra engagerade får du säkert olika svar men lika personliga.
Jag har, faktiskt så länge jag minns, haft en stark ideologisk övertygelse i min egen och andras frihet, att man ska ”få vara den man är”, att jag själv ska kunna påverka och välja. Ja, när jag var liten visste jag väl inte att det var en ”stark ideologisk övertygelse”, det är en senare analys .

Jag är förälder, mamma till 3 barn. Min mellankille är min stora inspiration. Han är född med flera funktionshinder och när han fick sin diagnos för 7 år sedan var det något som klickade i mig. I samma stund som han fick sin diagnos hade också samhället helt avgjort hans framtid. 1) Kommer aldrig att klara sig själv, 2) Träningssärskola, 3) Förtidspensionering ) Daglig verksamhet 5) Gruppbostad eller dygnet runt personig assistans. Ingenstans fanns det med i tanken att han kunde utvecklas annorlunda, att den tekniska utveckningen kunde hjälpa honom, atet han faktiskt kunde klara ett jobb på hans premisser. På ca 60 minuter hade hela hans framtid ändras som genom ett slag med trollstaven.

Är inte detta bra frågar du säkert – det är ju tryggt och bra, det är väl det samhället är till för, att hjälpa honom? Ja, absolut, samhället är till för att hjälpa honom och andra funktionshindrade att nå sin fulla potential. Däremot ska samhället inte tala om för en funktionshindrad person att ”aha, din diagnos är detta, då blir din framtid så”. Att vara funktionshindrad innebär att man har ett hinder i en eller flera funktioner. Om detta gör en handikappad avgör miljön och samhället. Om vi istället ser förmågan och funktionen hos individen och inte problematiken hos kollktivet så utvecklar vi personer som mycket väl kan både gå i skola, utföra visst arbete och bo med mer eller mindre hjälp.

Min son går i särskola, men han läser en del ämne på grundskolenivå såsom matte, engelska och geografi. Detta för att de utgår från honom, utmanar honom och ställer krav på honom. Det ställer krav på oss alla för vi måste våga lite på förmågan, lita på att det är rätt att testa om även funktionshindrade har förmågan att arbeta och att leva sitt eget liv, inte det liv som bestämdes av funktionshindret.

Moderaterna ser individen, de ser människan, de ser möjligheterna, de ser friheten. Därför är jag moderat, därför är jag kommunalpolitiker, därför tar jag på mig fritidspolitikeruppdrag, därför är jag borta från familjen vissa kvällar. För jag vill att alla oavsett funktionshinder, kön, ålder, ursprung, sexuell läggning, religion, hudfärg ska få vara de som de är, få möjligheter att utveckla deras förmågor och friheten att skapa sitt eget liv. På söndag röstar jag moderat – vad gör du?

Ta ställning och dela artikeln