Denna nyhet är mer än 3 år gammal

20 december, 2015

Tack och lov att det finns riskkapitalister

Utan riskkapitalister och andra privata företagare skulle flyktingsituationen varit långt värre än den är. Utan dessa aktörer hade långt fler flyktingar fått bo i gymnastikhallar, tält eller tom på gatan.

Deras vinster ger rubriker och enkel retorik målar ut dem som utsugare och på det hela taget onda människor.

Detta är människor, företagare, som har något som de kan erbjuda en marknad och tjäna pengar på, efterfrågan styr priset. Det är grundläggande i en marknadsekonomi. En kommunal tjänsteman från Umeå uttalade sig i SVT att hon inte kunde se att de erbjöd något extra för det högre pris de tog ut. Det är nog riktigt, men inte annorlunda än annan verksamhet. Titta bara på priserna på semesterresor eller att hyra en stuga i fjällen. Under sportlovsveckorna är priserna betydligt högre än veckorna före, och man får inget extra under sportlovsveckan. Arrangörerna tar ut mer av en enda anledning – för att de kan.

Ingen har tvingat kommunerna att använda sig av dessa företag. Det är inte politiska principiella eller ideologiska beslut som ligger bakom. Kommunerna kan driva boendena i egen regi, men det förutsätter att man har lokaler och personal och att man kan ställa om snabbt, något som oftast inte är kommunernas starkaste gren, speciellt inte när staten inte ändrar de höga boendekraven för exempelvis ensamkommande.  En flexibilitet kräver lyhördhet från de som sätter regelverket, en flexibilitet som idag är noll.

Måste man köpa in tjänsterna kan man vägra att betala mer än de 1900:- per dygn och barn som Migrationsverket ersätter kommunerna med. Resultatet blir troligen att entreprenören säger nej tack. Det finns andra kommuner som betalar det begärda priset. Det är utbudet och efterfrågan som styr. Det är inte konstigare än så.

Med vinstförbud i välfärdstjänster skulle många av dessa platser inte finnas alls. Utan möjligheter att tjäna pengar i ”goda” tider kan man inte som företagare få täckning för förluster i sämre tider. Så ser entreprenörens verklighet ut.

Om några månader, kanske år, kommer många kommuner byggt egna boende, fler entreprenörer etablerat sig och kanske antalet flyktingar per vecka minskat. Då kan det mycket väl bli så att platserna hos de privata aktörerna ligger under vad det kostar för kommunerna att göra det i egen regi. Det är då bättre för dessa företag att tjäna lite än inget.

Så tack och lov att vi har riskkapitalister och andra entreprenörer i det här landet annars hade flyktingsituationen varit långt värre.

Johan Ericsson Johan Ericsson

Ta ställning och dela artikeln