Kullagården meny              Kullagården stekt kort potatis ägg 15             Ligustern bord 14

Den gångna veckan har varit en av de roligaste veckorna jag har haft på länge. Att anta Leif Mannerströms #måltidsutmaning har varit givande och gett många insikter. Jag måste också tacka för alla glada tillrop och uppmuntrande ord denna vecka, men ska sanningen fram så är min del i det hela liten, de som verkligen är värda de glada tillropen och uppmuntrande orden är våra kockar och medarbetare i måltidsservice.

Jag har sett hur de med omtanke och med ett leende fixar det lilla extra till våra kunder, hur en del intar sin lunch själva tillsammans med gästerna och sitter och pratar med dem. Jag har sett hur vår hemvårdspersonal fixar och hjälper våra kunder, och hur de även sitter med vid borden, inte bara för att hjälpa utan för sällskap och samtalet skull.

Maten? Hög kvalité, god smak, fina råvaror – jag och mina kolleger i kvintetten är mer än nöjda.

Nu tar vi initiativet – framtidens seniormåltid!
Så? Är detta resultatet av #måltidsutmaningen? Vi är nöjda? Ja, det hade varit lätt att stanna här, men vi vill mer. Vi har den bästa av grunder och stå på, men vi vill vidare.

Därför lägger jag tillsammans med vännerna i kvintetten på nästa nämnd ett direktiv att starta arbetet kring framtidens seniormåltid. Ett arbete som ska präglas av bland annat innovation, valfrihet, hållbarhet och individualisering. Det ska täcka seniormåltiden i våra särskilda boende (hela dygnets måltider), ordinära boende och restauranger. Vi ser att arbetet är en kontinuerlig process fram till 2018 och vi sätter också tre tydliga mål:

  • att kunna fortsatt erbjuda våra seniorer en högkvalitativ, hållbar, smakrik och innovativ meny med stor valfrihet under hela dygnet.
  • att nå en ännu högre nöjdhet med maten i våra restauranger – vi ser exempelvis ”öppna jämförelser 2014” som måttstock, men inkluderar våra brukarenkäter från 2015.
  • att nå topp-3 placeringar i White-guide Senior senast 2018

Klarar vi detta? Absolut! Med våra fantastiska medarbetare och vår redan fina kvalité på maten tar vi avstamp och tar nästa steg tillsammans.

Utmaningen går vidare
Jag har under en vecka ätit samma mat som serveras till våra äldre vilket inkluderar matlådan. Jag är mycket stolt men vill mer, både för min kommun men för alla seniorer i Sverige.

Så, du som är politiker i kommun-Sverige med ansvar för äldreomsorg och / eller mat. Jag utmanar dig att göra samma sak som jag! Ät under en vecka samma mat som våra äldre. Är du nöjd? Sträck då på dig, var stolt och meddela detta högt och tydligt. Känner du att ni kan göra mer? Sätt då nya mål, ge rätt förutsättningar till kommunens medarbetare och gör det omedelbart. Det är vårt ansvar som politiker.

Slutligen – Leif Mannerström – jag har antagit din utmaning, jag har ätit samma mat som de äldre. För övrigt serverar vi just den maten till alla på kommunhuset, alltid.

Jag är stolt och nöjd, men jag tar det vidare och sätter nya mål och ger nya förutsättningar. Jag antog din utmaning, antar du min? Kom till Kävlinge kommun, ät vår mat, se hur det kan se ut!

Leif Mannerström – du är 100% välkommen!

Annsofie äter matlåda 132 Annsofie Thuresson

Se alla inlägg om via #måltidsutmaningen och via Facebook