På senaste kommunfullmäktige fick vi beskåda hur socialdemokrater ser på skatter och avgifter. I synnerhet angående 2 inlägg. Det första var Catrin Tufvesson (S) som ansåg att vi som är emot en skattehöjning genast skulle marschera till ansvariga. Vi skulle slå näven i bordet och kräva att få betala vad det kostar för det vi nyttjar. Vi skulle själva minsann betala vad barnen kostar i förskola, skola och gymnasie- eller vad vår hälsovård kostar.

Egentligen tror jag inte Catrin inser hur många som i sitt stilla sinne funderade att – Ja. Ingen dum idé … Lite som när Socialdemokraterna på ett kommunstyrelsemöte frågade rent ut … – Ibland låter det som att ni vill lägga ner miljö och byggnadsnämnden. – Ja … kom det så där lite halvspontant.

Målet med alla myndigheter och serviceinrättningar, borde rimligen vara att samhället fungerar så bra att de inte behövs. Ordförande för nämnden i fråga har föräldrar som båda arbetat inom tandläkaryrket. Definitivt en grupp som har lyckats väl när de inte behövs. Nu är det i och för sig en utopi för ingen lär sig någonsin att använda tandtråd varenda dag. Men VISIONEN och MÅLET, TANKEN borde vara åt det hållet.

Nåväl. Tillbaka till Catrin. Den egentliga poängen här är att så är det ju redan. Vi betalar alla för skolgången, hemvården, omsorgen, etc. Enda skillnaden är att jag betalar för Catrins barn och hon betalar för mina. Catrin betalar också för de gånger Per i Pajala är sjuk och hans granne betalar för min granne. Av någon anledning ser inte Socialdemokraterna att det är allas våra egna pengar. Pengar vi själva slitit ihop. Pengar som staten först i smyg tar en skatt på lite mer än 30% direkt från arbetsgivarna. Därefter den vanliga skatten. Progressivt. Och sedan moms och punktskatter. Det ÄR ingen ANNAN som betalar. Det är vi alla.

Vidare så tror socialdemokrater, som ofta är klåfingriga politiker, att det är en fördel att först samla ihop alla pengarna. Dra dem igenom en gigantisk apparat, tappa bort en stor del för att sedan betala ut … till samma personer. I Sverige är detta synnerligen sant då vår lönestruktur är väldigt sammanpressad.

Den andra märkligheten, lite på samma tema, var Jan Svensson (S) och den sänkningen av budgeten ( egentligen ramen, men det kanske är en teknikalitet ) för miljö och byggnadsnämnden. Historien är att i Januari 2014 fick nämnden kritik för att vi hade får låg avgiftsfinansiering. Miljöinspektionen skall nämligen, precis som vatten och avlopp, betalas av de som använder den. En generellt mycket god idé.

Under de följande åren har miljö och hälsa arbetat med att komma tillrätta med detta. Man har arbetat väl med att förändra rutiner, effektivisera, bli bättre på att fakturera det som skall faktureras och nästan dubblat intäkterna. Man har ändrat arbetssätt för att komma närmare till det som lagstiftaren tänkt. Uppenbart gör detta då att lika mycket skattemedel inte behövs, och därför har ramen sänkts i 3 steg under åren. Man kan naturligtvis diskutera vad rätt nivå är, hur illa det kan uppfattas när man gång på gång lyckas och då får ännu mer arbete. Det är dock därför vi skall ha gott ledarskap. Synliggöra och uppmärksamma ansträngningar.

Detta anser dock Socialdemokraterna vara ett besparingsbeting. Det kan det inte anses på något vis. Även här så bottnar det nog i Socialdemokraternas märkliga syn på skatterna. Det är allas våra pengar som vi sliter ihop varje dag och som via skatten används i den offentliga förvaltningen. Om de enligt lag inte skall användas, så bör de lämnas tillbaka och definitivt inte då kallas en besparing. Snarare återbetalning.

För många år sedan stod det i ”Forskning och Framsteg” att de flesta människor har ett liv som kostnadsmässigt är ett nollsummespel. Det kostar pengar i början och i slutet. Däremellan tjänar de flesta ihop lika mycket pengar. Ett fåtal får ett överskott och ett fåtal ett underskott. Är det så obegripligt att en tanke vore att de flesta tar hand om sig själv och de sina, medan vi fondera en del till de som får större bekymmer än oss andra. Dessutom blir det nog en större slant över till kärnfunktionerna såsom exempelvis rättsväsendet, polisen, försvaret och infrastruktur.

13282308_10153729995767711_1042799349_n

Thomas Lövskog
Ordförande Miljö och Byggnadsnämnden