Vill du bestämma över dina pengar och ditt liv så är inte socialdemokraterna ett alternativ, det är faktiskt så enkelt. Denna mandatperiod har det blivit väldigt tydligt. Vill du själv bestämma över din ekonomi, var du vill bo och hur du vill leva? Då ska du rösta moderat – det är vi som utvecklar välfärd och omsorg, utan att höja din skatt och sänka din pension.

Varför skriver jag så? Jo för nu har pensionsmyndigheten gjort det igen, ja presenterat nya siffror för pensioner för landets pensionärer det vill säga. För våra pensionärer med inkomstpension ser det bra ut, genomsnittspensionen ökar med ca 4.2%, en bra bit över löneökningarna på 2-3%.

tom plånbok

En grupp hänger dock inte med -pensionärer med garantipension. De får sänkt pensionsbelopp med 30 kr per månad. 30 kr per månad. För många av oss är inte detta märkbart men för en person som har 7014 kr i månaden kan detta vara en katastrof. Det är maten just den dagen i slutet av månaden, det är den lilla delen de kan ge i present till sina barnbarn när de fyller år, det är helt enkelt en klar försämring. Så hur kompenseras de då? Jo, givetvis gör man pensionärerna då beroende av bidrag, nämligen bostadstillägg. En sänkt pension innebär inte per automatik ett höjt bostadstillägg, men denna gång ”kompenseras” man genom detta. Hur det fungerar samhällsekonomiskt kan vi bara fråga oss, spara här, betala ut där. Ja, det är olika myndigheter men i slutändan är det – just det skattepengar.

Vi vet att för just garantipensionärerna så är ökning av kostnader och skatt förödande. Därför har vi vid förändring av avgifter inom exempelvis hemvården sett till att det inte drabbar denna grupp. Det är oerhört centralt att alla invånare har kvar att leva på så man klarar sig, och avgifterna inom hemvården ser så ut. Därför liknar det också en parodi när socialdemokraterna står och argumenterar för att de står på pensionärernas sida och att de aldrig går med på avgiftshöjningar, när de i nästa sekund förordar en skatteökning på 50 öre.

bokslut

Låt oss se på det. Du som är pensionär. Du har nu, om du har fått inkomstpension, fått veta att du får en genomsnittlig ökning av din pension på 340 kr/månad. Fantastiskt. Om socialdemokraterna hade styrt i Kävlinge hade de direkt tagit 65 kr av detta i skatteökning. Ja, du får fortfarande en ökning av din pension med 275 kr/månad, men ändå, du lever i en kommun där vi har näst bäst hemvård i Sverige. Vad skulle du få ut av denna skatteökning? Jo, mer chefer enligt socialdemokratin, inte händer och fötter i omsorgen. Du lever i Sveriges kvalitetskommun men du har ett parti som ändå vill höja skatten för det är deras universal-lösning. Vi pratar om en-fråges-partier många gånger. Socialdemokraterna är ett en-lösnings-parti. Vad som än händer, höj skatten. För inte kan vi se till att du som pensionär får ha så mycket som möjligt i plånboken själv så du själv och, ännu värre, låta dig få välja var du vill bo eller hur du vill leva ditt liv.

Du som lever på garantipension då? Du har redan fått en kalldusch i att du får 30 kr mindre i månaden från pensionsmyndigheten. Inget av besluten om förändrade avgifter i hemvården påverkar dig, men om S hade fått styra så hade de avgifterna inte gått igenom men de hade höjt skatten. Skatteökningen slår på alla, inklusive dig som har garantipension. Så förutom de 30 kr mindre från pensionsmyndigheten hade socialdemokraterna tagit ytterligare 15 kr i månaden. Retoriken som socialdemokraterna använder är att alla har råd att betala lite till. Men vi vet att så är det inte. Det är just detta som gör att du behöver gå till socialtjänsten och be om försörjningsstöd varje månad. Något som för övrigt socialdemokraterna inte räknat med i sitt budgetförslag.

Så, ja, jag upprepar mig själv för detta är oerhört centralt – vill du bestämma över dina pengar och ditt liv så är inte socialdemokraterna ett alternativ! Det är moderaterna som utvecklar välfärd och omsorg i Kävlinge kommun, utan att höja din skatt och sänka din pension.

Annsofie

Annsofie Thuresson
Ordförande Socialnämnden