Almedalen 2016Anna Tal Almedalen 2016Almedalen 2 2016

Så var veckan slut, ja, dryga veckan. Veckan då, vi mitt i sommaren, får politiska utspel och tidningarna är fulla med analyser och debatter. Almedalsveckan är unik – en möjlighet att skapa nya kontakter, att få inspiration och att, under informella former, träffa politiker från riks och regering, region och kommun såväl som företagare, föreningar, media och lobbyister.

I lördags var det moderaternas dag – och under dagen kom nya besked inom framförallt två område. Integration och krafttag mot sexuellt ofredande.

Beskeden kring integration var att införa ett bidragstak för stärkt arbetslinje, ansträngningar för att lära sig svenska krävs för att få permanent uppehållstillstånd, förstärkt samhällsorientering för nyanlända samt att aktivitetskravet i försörjningsstödet bör omfatta fler. Vissa delar av det Anna presenterade ligger helt i linje med det som vi i Kävlingemoderaterna beslutade om på vårt årsmöte i våras (kavlingemoderaterna.se/2016/03/rapport-fran-kavlingemoderaternas-arsmote). Trots detta beslut är det inte det inte självklart att vi kan genomföra det vi beslutat eftersom vi måste ta hänsyn till de andra partierna i kvintetten. Med centrala förslag i ryggen ökar möjligheterna att kunna genomföra förslagen och ger styrka i diskussionerna med samarbetspartierna. När alliansen tar över efter nästa val, med Anna som statsminister, finns det stora möjligheter att dessa förslag dessutom blir beslut på nationell nivå.

I sitt tal talade Anna bra och engagerat och hon föreslog också krafttag mot sexuellt ofredande. Bland annat genom en ny brottsrubricering – grovt sexuellt ofredande. Detta för att ge möjlighet för domstolarna att välja en rubricering, och påföljd, mellan sexuellt ofredande och våldtäkt. Straffvärdet ska enligt förslaget starta på nio månader vilket också ger möjlighet att utvisa en dömd förövare som inte är svensk medborgare.

Sammanfattningsvis gjorde Anna gjorde bra ifrån sig i Almedalen, både i sitt tal på scenen och alla de direktsända intervjuer, både före och efter sitt tal, hon gav under moderaternas dag.
Vi kan verkligen vara stolta över vår partiledare, Sveriges nästa statsminister.

Johan Ericsson

Johan Ericsson
Ordf Kävlingemoderaterna

Annsofie

Annsofie Thuresson
Vice ordf Kävlingemoderaterna