Denna nyhet är mer än 3 år gammal

30 maj, 2017

Med fokus på samhällsbyggnad!

Miljö och byggnadsnämnden är, till omslutning, den minsta budgeten. Vi har heller i princip aldrig några investeringar. Däremot pågår intensiva arbeten och detta är vår fokus framöver:
 
E-tjänster och Digitalisering
Vi arbetar med att erbjuda e-tjänster för att söka och hantera bygglov. Min tanke är att det skall vara lika enkelt att söka bygglov i framtiden som göra sin deklaration, eller köpa kontaktlinser. För dig som söker bygglov är den stora vinsten troligen att du alltid kommer kunna se hur det går med ditt ärende. När något ändras i ditt ärende får du besked. Du kommer också att kunna logga in i “mina ärenden” och se var i processen ditt ärende ligger, när kommer det upp i nämnden (om det behövs), när och vad beslutet blev.
 
Digitaliseringen av kartor och detaljplaner gör i sig att den processen kommer gå fortare. Dock är det ett svårt arbete. Om det bara vore att skanna in kartorna som PDF hade det varit enkelt, men ganska poänglöst. Skall det bli någon nytta för förvaltningen och invånarna så måste den digitaliserade datan bli smart också. Inte bara som bildmaterial. Den nya tekniken med mycket högre upplösning krånglar också till det. Ett gammalt streck ritat med penna motsvarar 1m. När vi nu digitaliserar detta hittar vi avvikelser som måste hanteras. Även om det är absurt, var faktiskt en sådan avvikelse uppe i rätten för ett par år sedan. Vi har också bekymmer med att parallella linjer måste vara parallella, att 90 graders hörn måste vara 90 grader etc. Annars fallerar vi i processen hos leverantörer, byggare och andra intressenter.
Kävlinge är en av de första kommunerna som digitaliserar enligt SiS/TK 501. Den standard som skall gälla. Kävlinge har också tagit initiativ om ett gemensamt arbete i Skåne med digitaliseringen.
 
Detaljplaner
Det går långsamt med våra detaljplaner. Både att ta fram dem och att underhålla dem.
Förutom att arbeta med organisation och processen i sig, har vi lagt ett direktiv att undersöka möjligheten att upphäva gamla detaljplaner.
Detta har jag inte hört någon annan gjort, men skall vara formellt fullt möjligt. Anledningen är att detaljplaner åldras och blir inaktuella. Dessutom är det min bestämda uppfattning att de har störst nytta i början av ett område där man har ett blankt papper. Var skall vi ha vägar? Var skall skolan vara? Hur hanterar vi dagvatten? Efter det kan områden få utvecklas i sin egen takt med tiden.
Om man upphäver en detaljplan blir möjligen bygglovet mer komplicerat. Man kommer bli tvungen att ta hänsyn till att en förändring harmoniserar med omgivningen. Eftersom omgivningen ofta har förändrat gentemot en detaljplan från tidigt/mitten 1900-talet är det ändå min övertygelse att det är en möjligt bättre hantering. Direktivet är att utreda om detta är möjligt och vilka konsekvenser det får.
 
Bebyggelse överhuvudtaget
Generellt när det kommer till bebyggelse i Kävlinge är vi politiker i kvintetten orolig över hur svårt det är att få tillstånd bebyggelse i de västra delarna. Det är nämligen väldigt skevt fördelat mellan de västra delarna och de östra delarna.
 
Just nu finns det drygt detaljplaner för 500 bostäder under utredning för de västra delarna. I Hofterup finns ytterligare ett antal möjliga bostäder. I de östra delarna finns det däremot mer än 2000 bostäder på detaljplaner under utredning. Utöver det en del intressanta projekt utmed ån. Någon gång kommer också det gamla Solanum området bebyggas. Samt, inte minst, 1500 bostäder på stationsområdet som håller på att byggas nu.
 
Antar vi i genomsnitt 2,5 personer i varje bostad innebär det att de västra delarna kan växa med kanske 1000-1300 personer de närmaste åren. De östra delarna har dock möjlighet att växa med 8000-10000 personer.
 
Ett möjligt stort område i de västra delarna är det som vi Moderater är de enda som är intresserade av att skapa. Nämligen Sjöstaden där det gamla kärnkraftverket nu ligger. 2030 eller däromkring är det möjligt att bebygga … om mellanlagret av kärntekniskt avfall då är flyttat och rivit. Det är ett område som kan härbärgera nästan 4000 bostäder i ypperligt område. Dessutom kan det minska trycket att göra stora förändringar i fiskeläget.
Thomas Lövskog
Ordförande miljö och byggnadsnämnden

Ta ställning och dela artikeln