Denna nyhet är mer än 3 år gammal

1 juni, 2017

Våra invånare förtjänar det bästa

Med kvintettens budget är jag mycket glad över att kunna konstatera att vi ligger i framkant och fortsätter med utvecklingen och satsningen på en tillgänglig omsorg med hög kvalité där du som invånare själv bestämmer vem som ska stötta dig.

Hemvård
Vi ser redan effekterna av våra politiska beslut. Ett nytt stort särskilt boende med inriktning på sport och spa byggs i skrivande stund i Stationsstaden i Kävlinge. Vi ser över hela den kommunala hemvården och tar ett helhetsgrepp kring utveckling och utökning av korttidsplatser och växelvårdsplatser. I de västra delarna arbetar vi för fullt med kompletterande av de särskilda boendena.

Vårt arbete kring att erbjuda önskad tjänstgöringsgrad för våra anställda fortsätter och en fortsatt fokusering kring omsorg och kärnverksamheten inom kommunen kommer att ske. Det är viktigt att vår personal gör de uppgifter de är utbildade till. I strategin morgondagens hemvård tar vi också nödvändiga steg inom digitalisering och e-hälsa. Något som kommer att vara positivt för såväl invånare som personal.

LSS och Socialpsykiatrin
För LSS kommer våra brukare snart kunna välja arbetsplats inom daglig verksamhet. En självklarhet för oss – naturligtvis ska även funktionsnedsatta kunna välja och byta arbetsgivare under sitt arbetsliv! 2018 är tanken att nästa gruppbostad ska öppna i kommunen och vi ser även över ytterligare behov i lokaler för korttidstillsyn och korttidsvård inom LSS samt behov inom socialpsykiatrin.

Det blir också spännande att se resultatet av direktivet som läggs kring träningssärskola. Hur berör detta socialnämnden? Ja, vi har inom LSS både kompetens, resurser och lokaler som skulle kunna vara till gagn till bildningsnämnden och framförallt till våra elever/brukare. Kanske kan 1+1 bli 3 här?

Individ och familjeomsorg
För individ och familjeomsorgen görs förstärkning på ledningssidan, på att stärka organisationen och på arbetsmiljön. Vår öppenvård arbetar förebyggande med våra barn och ungdomar samt vuxna. Det är en styrka att ha öppenvård på hemmaplan men också samarbete mellan kommuner och region för att kunna erbjuda speciella insatser. Maria mottagningen för unga är ett fint exempel.

Vi gör nu också förändringar för framtiden – arbetsmarknadsenhet och försörjningsstöd går samman så att fokusen för våra invånare blir arbete. Målet är att alla som kan arbeta ska vara självförsörjande. Detta åstadkommer vi med rätt kravställningar, med engagemang och med tydlighet.

Måltidsservice
Inom måltidservice rullar vi nu ut konceptet kring framtidens seniormåltid (som utvecklats på Billingshäll) till alla våra restauranger. Måltidsvän är permanentat och utvecklat och fortsatta satsningar kring hållbarhet och minskat svinn är givet.

Kävlinge kommuns måltidsservice är känd för att vara en av de bästa i Sverige och för mig är maten den bästa förebyggande verksamheten vi kan ha. För att barnen ska må bra och få bättre resultat i skolan, för att våra äldre ska vara friska, trivas och få en gyllene kant på tillvaron – och så är det verkligen i Kävlinge kommun.

Funderingar inför framtiden
Det är för mig centralt att du som invånare kan lita på moderaterna och vad vi säger till våra invånare i Kävlinge kommun. När vi ser socialdemokraternas löftesmaskin som alltid finansieras med skatteökning. Nej, det är klart att 2 öre hit och 20 öre dit inte låter mycket men lägg det samman – då är det väldigt mycket. De skatteökningar som socialdemokraterna ständigt föreslår slår mot de fattigaste i kommunen. Mot den ensamstående mamman som knappt får det att gå ihop, mot fattigpensionären, mot de sjuka och mot de svaga, de som finns i socialnämndens verksamhet. Och vad får du egentligen för skatteökningen? Inte bättre omsorg och välfärd i alla fall.

Moderaterna har med kvintetten lagt en budget utan åtstramningar och med fokus på kärnverksamhet utan att för den sakens skull höja skatten. Det är med dagens förutsättningar fantastiskt att kunna presentera.

Jag är oerhört stolt över socialnämndens personal och deras fantastiska jobb – vi fortsätter nu tillsammans att utveckla omsorgen. Målet? Att fortsatt vara i topp i Sverige. Våra invånare förtjänar det bästa.

Annsofie Thuresson
Ordförande socialnämnden

Ta ställning och dela artikeln