Kävlinge kommuns mat på våra boende är bland de bästa i Sverige och ska fortsätta vara så. Varför? Det finns många skäl men två är särskilt viktiga:

1) Maten är för många den viktigaste stunden på dagen. Man får sitta ner, ta det lugnt, njuta och hämta energi. En hög kvalitet på maten, bra utbud och, ja, faktiskt mat man vill äta är det som sätter guldkant på tillvaron hos många av våra kunder på boende, eller de som bor hemma men går och äter på våra restauranger

2) Bra mat med bra kvalitet är den bästa förebyggande verksamheten som vi kan ha. Genom att äta bra minskar vi sjukdomar, fall, vi ökar energin och livsglädjen.

        

 

Med jämna mellanrum görs nya upphandlingar av leverantörer av maten. Detta måste göras enligt lag. Upphandlingen som nu är genomförd tillsammans med kringliggande kommuner innebar kraftigt ökade priser på livsmedel som kött, fisk och fågel. Det har du nog också själv märkt när du handlar i affären.

För att bibehålla kvalitén och kunna fortsätta göra satsningar som att rulla ut buffékonceptet till alla våra restauranger så höjs därför priset i restaurangerna med 2 kr från årsskiftet. För de som har abonnemang (bor på boende) blir höjningen den som är varje år, dvs index-uppräkningen. Att inte göra detta hade kraftigt försämrat för våra kunder och äldre och vi hade behövt ändra utbud och tillbehör. Inte något som moderaterna och kvintetten vill. Eftersom restaurangerna är öppna för allmänheten, så att anhöriga kan komma och äta med sina nära och kära, så måste vi enligt lag vara konkurrensneutrala. Att använda skattemedel är inte förenlig med detta, då hade vi behövt stänga, inte heller något vi vill ska ske.

Vi i moderaterna och i kvintetten fortsätter utveckla maten, kvalitén och Kävlinge måltidsservice. Vi har denna mandatperiod infört måltidsvän, utvecklat restaurangerna, infört mer valfrihet i måltiden, satsat på framtidens seniormåltid, utvecklat ett nytt inköpskoncept och det senaste – kioskvagnen för att förbättra mellanmålen. Det ger kvalitet, det ger trygghet, det ger valfrihet – detta är fortsatta satsningar på maten.

Annsofie Thuresson
ordförande socialnämnden