Ikväll är det Earth Hour. Man förväntas släcka alla lampor under en timmes tid för att på så sätt visa att man värnar om klimatet. Denna symbolpolitik och jakten på tummar upp på Facebook skall alltså göras samtidigt som över en miljard människor runt om i världen lever utan elektricitet och strävar efter den elektricitet som så ofantligt skulle underlätta deras liv. Vi skall också göra detta samtidigt som tre miljarder människor runt om i världen tvingas elda i sina hem för värme och matlagning och där två miljoner per år till följd av detta dör av olika lungsjukdomar och rökförgiftning.

Jag tänker istället tända mina lampor och hylla ljuset, hylla elektriciteten. Moderna energikällor har tillfört mänskligheten enorma positiva fördelar. Det har revolutionerat våra liv, vår ständiga utveckling och skapat tillväxt. Moderna energikällor är den absolut viktigaste förutsättningen för det välstånd vi faktiskt har idag. Det har gett oss fantastiska möjligheter i form av t ex viktiga kylskåp, värdefulla tvätt- och rengöringsmöjligheter och livsnödvändiga pumpar som ger rent och säkert vatten. Det är sannerligen tack vare de moderna energikällorna som livsviktiga operationer kan genomföras, att vacciner och blod kan lagras, att fler barn runt om i världen överlever och att människor faktiskt lever längre.

Under de tio år jag har drivit mitt barnhem i Nepal, har landet haft stora bekymmer med energiförsörjningen och Facebook påminde mig häromdagen om när jag var där för två år sedan och det då rådde 17 timmar Earth Hour per dygn. Jag hade gjort den statusuppdateringen om de svårigheter det innebar samma dag som jag i mitt flöde såg vänner hemma i Sverige släcka ned en timme på kvällen och belåtet lade ut det på Facebook. På mitt barnhem är energibristen en enormt förvårande omständighet. Det gör att det inte finns rinnande vatten i kranen, vilket innebär mycket hårdare arbete med att gå och hämta vatten i hinkar för matlagning, disk och tvätt.  Det gör också att kylskåpet inte fyller sin funktion, att det måste eldas mycket mer inomhus för både matlagning och värme. Det gör att det inte går att spola i toaletten, vilket bl a för med sig att sjukdomar sprids. Det innebär även att tjejerna har svårt att läsa läxorna efter att solen gått ned vid halvsjutiden, att det är svårt att göra någonting mer än att sitta runt elden och prata. Under dessa 17 timmar Earth Hour önskar de inget hellre än att de kunde gå på toaletten som vanligt, att de kunde tända lampan och läsa läxorna, spela något spel i ljuset, sätta på stereon så att de kunde dansa till musiken och att de hade kunnat gå en runda i kvarteret utan att det var becksvart. Så istället för att ikväll släcka här, önskar jag att vi kunde tända där!

Naturligtvis måste vi fortsätta arbetet med att utveckla smartare teknik och mer miljövänlig energi. Självklart måste vi värna om vår miljö och vårt klimat! Det gör vi dock bäst genom forskning och utveckling kring dessa frågor. Genom frihandel, tillväxt och innovationer. Endast så skapas möjligheter att tillsammans kunna arbeta för en bättre och mer hållbar utveckling. Inte genom meningslösa aktioner som att släcka lampor en timme ikväll!

Elektricitet skall hyllas! Lampor skall tändas! De länder där det råder mer eller mindre Earth Hour konstant, behöver sammanfattningsvis mer av modern energitillgång. Inte mindre! Bara på det sättet får människorna i dessa regioner i världen ett drägligare och mer hälsosamt liv. ​


Sofia Lindblom
Medlem i Kävlingemoderaterna