Vi lever i en spännande värld, minsann …

Vi lever i mycket spännande tider, åtminstone för en die-hard ingenjör som anser att inget problem är omöjligt. Möjligen tar det lite mer tid. Den teknologiska utveckling går i en rasande fart. Teknologi kostar nästan ingenting längre. Även den enklaste hushållsprodukt innehåller datorteknologi flera miljoner gånger mer kraftfulla än hela datormiljön som användes av Apollo projektet på 60-talet.

När undertecknad började för 41-år sedan med elektronik var allting fantastiskt dyrt, speciellt om du ville få professionell hjälp. Oavsett vad det var. Idag kan våra ungdomar få mönsterkort tillverkade och monterade för fåtalet dollar i Kina. Få arbetet gjort på några dagar och skickat hem.
Behöver man detaljer i plast eller metall är det samma visa. Oftast vänder man sig då till andra sidan jordklotet och får ett motorfäste till sin egna elektriska skateboard för runt 100 dollar.

Nu finns det ett gemensamt projekt som startats av ”The OK Lab Stuttgart” som i sin tur är en del av ”Code for Germany” och ”Open Knowledge Foundation Germany”. Målet var att skapa en billig mätstation för PM2.5 och PM10 för att globalt kunna mäta luftföroreningar på en större skala. Allt gjort med frivilliga.

Det finns också en Svensk översättning av sajten med förklaringar och byggbeskrivning. Den finns här.

 

PM2.5 och PM10 … vad är då det …

Ett vanligt mått på partiklar är PM10, som förenklat är massan av partiklar i luften som är mindre än tio mikrometer (µm) i diameter. Partiklar som är mindre än tio mikrometer i diameter (PM10) kan när de andas in nå ner i lungorna och orsaka lungsjukdomar. Ett annat partikelmått som mäts är PM2,5 som är partiklar som är mindre än 2,5 mikrometer (μm).

Partiklar uppstår vid flera olika källor. De större partiklarna, som även står för den största massan, kommer från slitage, exempelvis från dubbdäck. De mindre partiklarna kommer framförallt från förbränning och industriprocesser.

Partiklarna kan i förorenad luft beläggas med andra ämnen, till exempel sulfater, nitrater och organiska ämnen. Att bestämma källan till partiklar kan därför många gånger vara svårt då en partikel kan ha flera källor.

Utsläppen av PM2,5 har minskat med en tredjedel i Sverige sedan år 1990. Koncentrationen av PM2,5 har minskat sedan år 2000.

 

Ett bygge

www.luftdata.se/bygg/ kan man själv ganska enkelt tillverka sin egen mätstation. Kostnaden är några hundralappar och hela projektet kan göras på en förmiddag. Lite överallt finns det redan sammankomster för att tillsammans göra stationer.

Självklart är denna typen av sensorer inte i absoluta termer inte lika hög noggrannhet som en professionell mätstation för åtskilliga tusentals kronor. Man har dock gjort undersökningar på detta och det är inte långt efter. Dessutom får du här väldigt många fler sensorer.

 

Nedan är en bild på undertecknads bygge efter de instruktionerna som finns på luftdata.se. Tog ca: 2 timmar och kostade 370kr. Nu hade jag iofs en hel del redan.

 

Hur ser det ut

Den 9/3 såg det ut så här i södra Sverige.

Luftkvaliteten i norra Europa den 9/3. I Skåne finns 3 aktiva sensorer.

 

Luftkvaliteten över hela världen genom dessa sensorer.

 

Här kan du se hur det just nu ser ut för Sverige. Kävlinge hittar du här.

Hela detta nätverket har byggts över ett antal månader, och det byggs ut i en rasande takt. När jag började skriva på artikeln fanns det 2 sensorer i Skåne och mindre än 10 totalt i Sverige. Idag, måndag, finns det närmare 40 sensorer i Sverige. Allt gjort frivilligt utan att staten har spenderat en enda krona … möjligen finns det någon krona som genom en studiecirkel trillat in.

I Kävlinge kommun mäter vi luftkvalitén tillsammans med andra Skånska kommuner genom ett förbund. För detta betalar vi 20 000 kr per år för 12 mätningar på ett ställe. Vill vi göra extra mätningar så kostar det 40 000 kr extra. Tänk om vi hade kunnat använda detta frivilliga intresse och passionen från våra invånare.

 

Framtiden

Det är helt uppenbart att ”Crowdfunding”, som kickstarter.com var pionjärer av, är här för att stanna och hela tiden utvecklas. Nu är ”Citizen Science” på starkframgång, mycket till hjälp av billiga komponenter, enkelheten att skapa globala applikationer och en otroligt effektiv produktionsapparat världen över. Nästa steg hade varit att automatisera genom liknande lösningar mätningen av vattenkvalitén.

En hoppfull framtid!


Thomas Lövskog
Ordförande Miljö och Byggnadsnämnden