Denna nyhet är mer än 3 år gammal

16 juli, 2018

Vi tar ansvar för framtidens hemvård!

[box type=”info”]Detta är ett svar på Catrin Tufvessons debattartikel i Sydsvenskan den 12/7[/box]

 

Vi tar ansvar för framtidens hemvård!

När VILA gruppen kom till var det för att ha en vårdform för yngre, svårt sjuka, i livets slutskede. De kunde av olika skäl inte vårdas hemma, och korttidsboendet var mer anpassat för äldre. Hospiceverksamheten var inte utbyggd för det tänka behovet. Vila avdelningen blev ett alldeles utmärkt alternativ.

Idag är hospice utbyggt och Region Skåne har ansvaret för de svårt sjuka patienter som behöver palliativ vård. Befinner man sig i slutet av livet ska man kunna få vård antingen i det egna hemmet, vare sig det hemmet är i en villa, lägenhet eller särskilt boende. Det finns ingen anledning att man ska tvingas flytta de sista veckorna i livet.

Förra året vårdade Kävlinge hemvård betydligt mer än 100 personer i livet slutskede. Över 80% hade hjälp av våra fantastiska personal i hemvården. Anhöriga vittnar om den goda vården som just givits i hemmet eller på det särskilda boendet den sista tiden. Vi är stolta och tacksamma för denna personals insatser, något som inte hörs alls i debatten av socialdemokraterna. VILA-gruppen har gjort en fint jobb, det står tydligt. Men vi behöver rusta för framtiden och kompetensen hos VILA-gruppen behöver komma alla till gagn, och inte bara ett fåtal som får ett biståndsbeslut. Därför ser vi positivt på förändringen som sker.

Omorganiseringen görs inte av ekonomiska skäl, utan för att anpassa till de krav som finns, idag och i framtiden. Vi måste klara av att möta viljan att bo kvar hemma hos våra invånare. Skulle det behövas en vårdplats kommer vi att kunna erbjuda det inom korttidsverksamheten. Där kommer det att finnas all den kompetens som behövs. Det är behovet hos våra invånare som ska styra, inget annat.

Att möta nya behov kräver nya sätt att arbeta. Det kräver att vi organiserar oss för imorgon och inte igår. Det är så vi tar ansvar.


Pia Almström
Kommunstyrelsens Ordförande (M)


Annsofie Thuresson
Ordförande Socialnämnden
Kandidat Regionfullmäktige / Kommunfullmäktige

Ta ställning och dela artikeln