28 december, 2023

2023 – ett förändringarnas år

Nu lägger vi snart 2023 till handlingarna. Ett utmanande och spännande år som gått i förändringens tecken. Vid årsskiftet gick flera av oss in i nya roller. Vi hade i ryggen en framförhandlad plattform och ett stabilt majoritetssamarbete. Året inleddes med ett flertal utbildningar, två heldagar för alla förtroendevalda på Korsbackaskolan men även utbildningar för alla ledamöter och ersättare i samtliga nämnder, kommunstyrelsen och bolagen. Stort tack till alla er som deltog!

Det centrala verktyget vi har för att få arbetet i KS och KF att fungera är våra gruppmöten där Mikael, ständigt utvecklar och ser till att få till inkluderande samtal och debatter.  

Från kommunstyrelsens sida har fokus varit på att få till en tydlig styrning och mer snabbfotade processer i syfte att ge oss bättre underlag i beslutsfattandet. Just nu är fokus på tre modeller/processer:

Först gäller detta den politiska styrmodellen där vi, i enighet med alla partier, arbetat fram en ny vision för Kävlinge kommun ”Vi formar framtiden”. I nästa steg har vi fastslagit att våra tre förutsättningar ska kvarstå: attraktiv arbetsgivare, sund ekonomi och hållbarhet. Vi har därefter tagit fram fyra nya fokusområden:

  1. Möjliggöra de bästa förutsättningarna för barn och unga
  2. Skapa en smartare kommun genom samskapande och innovativa lösningar
  3. Välja hållbara lösningar för god tillväxt och bättre klimat
  4. Genom samverkan skapa en tryggare och säkrare kommun

Utifrån den nya visionen och de nya fokusområdena går nu nämnderna och kommunstyrelsen vidare med att se över förslag för spetsiga mål som bidrar till en rörelse mot visionen och att vi följer fokusområdena. Detta är ett helt nytt arbetssätt för att också skapa större engagemang, intresse och påverkansmöjlighet för alla i nämnderna.

Det andra är det systematiska kvalitetsarbetet där vi nu går ifrån att en gång om året prata om kvalitetsrapporter och kvalitet till att i stället hela tiden föra detta samtal och kontinuerligt få uppdateringar om kvalitetsarbetet. Detta för att först och främst fokusera på ständiga förbättringar och för att få till rätt fokus, men också för att göra arbetet mer inkluderande och roligt.

Det tredje är lokalförsörjningsprocessen, där vi idag rör oss mycket operativt med tre nämnder som gör tre olika planer med olika tidsperspektiv. Just nu ser vi över hela processen och vill se att den delas upp i två delar; dels en riktigt strategisk och långsiktig process, dels den helt operativa. Vi i politiken fokuserar på den strategiska och i den operativa är vår roll att starta processen och följa upp, både ekonomi och kvalitet.

Detta är dock långt ifrån allt vi fokuserar på från kommunstyrelsens sida. Några exempel är att vi har sett till att Barsebäck Camping får fortsätta och det med sådan succé att vi förlängt för företagaren att driva ytterligare fyra år. Vi har klubbat tre detaljplaner; Folkets Hus, Lödde Öster och Gamla kommunhuset. Tyvärr är vi i överklagansprocess gällande de båda i Löddeköpinge, men följer det hela med spänning. Vi arbetar tillsammans med Uniper om en avsiktsförklaring rörande gamla Barsebäcksområdet, där ny storskalig fossilfri planerbar energiproduktion står i fokus. Vi arbetar också långsiktigt med hållbarhetsfrågorna. Det kommer vi se i flertal beslut nästkommande år, men också i samverkan med bland annat SYSAV i att införa fyrfraktionskärl.

Givetvis har vi antagit en budget för 2024 med fokus på välfärden och där vi, glädjande nog, kunnat ta bort överskottskravet och sett till att nämnder får full ersättning för lokaler, löneökningar och befolkningsrörelsen.

Vi har också haft flertal projekt som har färdigställts; Harjagersbadet, Nya biblioteket, Medborgarhuset och Tolvåkerskolan. Fantastiskt att få vara med om!

Våra nämnder har gjort stora framsteg och satt fokus på politiken. Vi har ett tydligt och bra ledarskap i våra ordförande och de gör, varje dag, ett jättejobb för kommunen och för vårt parti. Flera nämnder inledde också första halvan av året med att åka runt i kommunen i busstur för att se var alla deras verksamheter finns. Bra initiativ!

I utbildningsnämnden har fokus legat på kvalitet, på att snabbt starta upp Öppna förskolan i Lödde (som nu är invigd, hurra), få till tydliga direktiv med fokus på barn- och elevhälsoarbetet, skolmat och möjliggöra för fler fristående aktörer. Sofia har varit ute på besöksturné och besökt våra förskolor och skolor, vilket gjort att vi lärt känna verksamheten betydligt bättre. Hennes engagemang känns ända ut till barnen och eleverna. Fokus kommande tid är lokalförsörjning, skolområde Furulund, kvalitetsarbetet, uppföljning direktiv och givetvis kommunstyrelsens mål.

I omsorgsnämnden har man varit ute i flera verksamheter och haft nämnder och rundvandringar för att lära känna verksamheten. Fokus i direktiven har varit på digitalisering, basala hygienregler och utredning av äldrekuratorer. Allt i enlighet med vår plattform. Patrik har dessutom skapat ett bra och tydligt samarbete med vårt kommunalråd med ansvar för tillgänglighet. Detta för att få extra fokus på just dessa frågor. Fokus framgent är på kompetensförsörjningen, digitalisering, kvalitetsarbetet, lokalförsörjning och kommunstyrelsens mål.

I bygg- och miljönämnden har man, utan att överdriva, uträttat mindre stordåd genom att vi inte längre har köer, fått hela miljö- och livsmedelstillsynen att leverera och rikta sin energi åt rätt håll. Dessutom har man proaktivt tagit steg i omställning när vi nu ser en nedgång i antal bygglov. Utbildningar, nya ansvarsområden och en mycket positiv inställning. Anders har haft ett stort fokus på detta och har lyckats, på kort tid, att få en riktning som alla vill följa.

I arbetsliv- och fritidsnämnden har man kört på i full fart. Att inflationssäkra föreningsstödet och att införa nya lokalhyror, men också bidragsregler har hanterats snabbt. Johan har en tydlig riktning i vad han och nämnden ska åstadkomma och levererar till våra invånare! Dessutom har man påbörjat arbetet med att lägga direktiv inom område som att utreda SFI i egen regi, matcha arbetsmarknadens behov, bredda fritidsutbudet och säkerhetsställa återbetalning ekonomiskt bistånd med återbetalningskrav. Dessutom har man satt fokus på kulturskolans effektivitet. Blir spännande att följa!

Våra bolag har haft uppstart och fortsätter arbetet med att vara samhällsbyggare. Det märks på både KKB och KKL att det är utmaningar i byggsektorn, men trots detta har KKB under Christians ledning vågat starta Pilevall, som är bygget bredvid Medborgarhuset och som kommer att ge 123 nya lägenheter och förhoppningsvis minst dubbelt så många nya kommuninvånare. Pia har föredömligt styrt upp KKL och även om utmaningar finns, ser vi att det finns muskler i att upprätthålla och fokusera på bra fastigheter för våra kommunala verksamheter.

Vi har dessutom två utskott. Planutskottet, som fokuserar på planberedskap, och vårt nya tekniska utskott, som sätter fokus på det som vi allt som oftast får åsikter om nämligen grönytor, cykelvägar, belysning, vägar och VA. I planutskottet är vi i full gång med att få igenom viktiga planer som cykelvägen Hofterup – Dösjebro, Småfötterna i Lilla Harrie, Lödde Kors och Tallgården i Dösjebro för att nämna några. I tekniskt utskott ligger fokus på kvalitet och på prioriteringar i cykelnätet, att få till hållbara lösningar och hantera infrastrukturen.

Detta mina vänner, är bara ett litet axplock! Jag har inte nämnt omstarten med näringslivsarbetet, samverkan med Skånetrafiken, införandet av ungdomskorten med mera. Jag är tacksam och stolt över oss alla som är med och varje dag gör sin del för att Kävlinge kommun ska vara den bästa platsen att leva, bo och verka i. Du gör skillnad oavsett vilken roll du har hos oss. Det är tillsammans som vi är starka.

2024 fortsätter i den riktning vi slagit fast. Dessutom har vi ett EP-val 9 juni och jag hoppas att ni alla är lika redo som jag att ge allt för att få Kävlinge till Europaparlamentet. Vår Boriana står på femte plats och tar vi bara ett ynka mandat till så får vi en hårt arbetande och energisk kraft till EU. Precis vad Sverige behöver.

Mitt fokus framgent? Fortsatt leverera det vi påbörjat, se till att vi åter är i topp i näringslivsklimatet, leverera en styrmodell som visar en tydlig väg att gå, vårda våra relationer inom majoriteten och med oppositionen, finnas tillgänglig för er och för våra invånare och framför allt – göra året 2024 till året där vi går från ”varför Kävlinge” till ”därför Kävlinge”. Vi firar 50 år som kommun och det kommer märkas på flera sätt. Det är nu vi formar framtiden! Stort tack till er alla för ett fantastiskt 2023.

Ha ett riktigt gott nytt år – så ses vi 2024!

Varma hälsningar

Annsofie

Ta ställning och dela artikeln